Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravský vrabec s bramborovými knedlíky a hlávkovým zelím

28. 12. 2007
Moravský vrabec s bramborovými knedlíky a hlávkovým zelím

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:Obrazek
500 g vepřové plece,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
kmín,
hladká mouka,
2 dl vody,
sůl

knedlíky:
800 g očištěných brambor,
250 g polohrubé mouky,
4 lžíce solamylu,
                                                                               1 vejce,
                                                                               sůl,

                                                                               zelí:

                                                                               400 g hlávkového zelí,
                                                                               1 cibule,

                                                                               česnek,

                                                                               ocet,

                                                                               cukr,

                                                                               sádlo,
                                                                               sůl

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.

Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

Na bramborové knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Hmotu tvarujeme do větší šišky, kterou vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařila) asi 10 minut. Hotovou šišku rozkrájíme na plátky.

Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí a česnek, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Doporučená příloha:
houskový nebo bramborový knedlík