Moravský vrabec s bramborovými knedlíky a hlávkovým zelím
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
500 g vepřové plece,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
kmín,
hladká mouka,
2 dl vody,
sůl
knedlíky:
800 g očištěných brambor,
250 g polohrubé mouky,
4 lžíce solamylu,
1 vejce,
sůl,
zelí:
400 g hlávkového zelí,
1 cibule,
česnek,
ocet,
cukr,
sádlo,
sůl
Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo
nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme
do trouby na 250°C.
Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké,
vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a
provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.
Na bramborové knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme
mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Hmotu tvarujeme do větší šišky, kterou
vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařila) asi 10
minut. Hotovou šišku rozkrájíme na plátky.
Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme
nakrájené zelí a česnek, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře
dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.
Doporučená příloha:
houskový nebo bramborový knedlík